Obiteljskoj firmi kriminalca i ministra FMUP-a BiH Rame Isaka od države u godinu dana 99 ugovora

PRO Oglas

Obiteljskoj firma “Condor“ Rame Isaka, federalnog ministra policije, inkasirala je milijune maraka u posljednjih nekoliko godina, uglavnom od javnih poduzeća i institucija, dakle s budžeta.

“Dnevni avaz“ donosi informacije s Portala javnih nabavki i izdvojili su samo neke od najvećih ugovora sklopljenih od 2. veljače 2018. do 1. studenog 2023. godine. Matematikom se dolazi do milijunskih iznosa!

“Condor“ je dobivao poslove od rudnika, poduzeća grijanja, univerziteta, termoelektrana, medicinskih zavoda, arhiva, ministarstava policije, službi, instituta, komunalnih poduzeća, centara za socijalni rad i tako dalje.

Posljednji ugovor dostupan na Portalu javnih nabavki „Condor“ je sklopio 1. studenog 2023. godine s RMU „Gračanica“ Gornji Vakuf za pružanje usluge zaštitarske agencije za zaštitu radne zone površinskog kopa „Dimnjače”. Ugovor je potpisan na 12 mjeseci, a vrijednost ugovora je 79.890 KM.

Prije toga, o čemu je “Avaz“ već pisao, „Condor“ je dobio posao s RMU “Kakanj” za obavljanje poslova fizičke zaštite i tehničke zaštite u vrijednosti od 609.520 KM. Ugovor je sklopljen 17. kolovoza 2023. godine. Treba reći da je Ramo Isak u izjavi za „Avaz“ kazao da je „rekao svojoj supruzi da taj posao prepusti nekome drugom, da se ne isplati, jer je naplaćeni sat iz ugovora manje vrijedan od sata koji se plaća zaštitarima“.

Dva mjeseca prije tog ugovora „Condor“ dobiva posao fizičkog i tehničkog osiguranja od Javnog poduzeća za upravljanje i održavanje sportskih objekata iz Zenice. Vrijednost ugovora je nešto manja od 13.000 maraka.

U prosincu 2022. godine firma obitelji Isak dobiva posao fizičke zaštite u JZU Zavod za bolesti ovisnosti ZDK. Ovaj posao je plaćen 17.476 KM.

U svibnju 2022. godine „Condor“ prolazi na tenderu i dobiva posao od Javnog poduzeća za proizvodnju i distribuciju toplote „Grijanje“ iz Zenice, a ugovor je vrijedan 109.997 maraka.

Od istog poduzeća u siječnju 2022. godine „Condor“ dobiva posao osiguranja u vrijednosti od 32.976 maraka, a godinu ranije u svibnju za usluge osiguranja od istog poduzeća, „Condor“ dobiva posao vrijedan 75.586 maraka.

Univerzitet u Zenici zaštitarskoj agenciji „Condor“ ukazuje povjerenje za usluge fizičke zaštite ljudi, imovine i objekata 9. veljače 2021. godine i za to izdvaja 33.600 maraka.

Vatrogasno osiguranje objekata za potrebe podružnice Termoelektrane “Kakanj” je posao za koji je „Condor“ 25. rujna 2020. godine inkasirao 83.888 maraka.

Nekoliko dana prije toga, točnije 8. rujna, „Condor“ ponovo prolazi na tenderu za zaštitu radne zone površinskog kopa „Dimnjače“ i potpisuje ugovor vrijedan 61.232 KM. U travnju iste godine, kao najuspješnija firma, „Condor“ ponovo dobiva posao od „Grijanja“ Zenica, a za uslugu prijevoza novca i prijava na DOC usluge potpisuje ugovor vrijedan 101.602 marke.

Za posao fizičkog i tehničkog osiguranja od Javnog poduzeća za upravljanje i održavanje sportskih objekata 18. prosinca 2019. dobiva posao vrijedan 40.000 maraka te ponovo od JZU Zavod za bolesti ovisnosti ZDK posao u vrijednosti od 17.476 KM.

U rujnu 2019. „Condor“ potpisuje ugovor za zaštitu radne zone kopa „Dimnjače“ vrijedan 61.232 KM, a u kolovozu iste godine dobiva ugovor za potrebe vatrogasnog osiguranja TE “Kakanj” u vrijednosti od 79.960 maraka. U svibnju 2019. godine od poduzeća „Grijanje“ Zenica dobiva posao vrijedan 82.000 KM za usluge fizičke zaštite i zaštite objekata te prijevoz novca.

U pregovaračkom postupku bez objavljivanja obavještenja o nabavci, kako je navedeno na Portalu javnih nabavki, „Condor“ za usluge obavljanja fizičke zaštite ljudi i imovine u objektima i prostorima JP “Elektroprivreda BiH” i transporta novca potpisuje ugovor vrijedan 344.328 KM, i to 30. siječnja 2019. godine.

Od većih ugovora, izdvajamo i ugovor za vatrogasno osiguranje objekata za potrebe podružnice TE “Kakanj” od 63.936 maraka te ugovor za fizičku zaštitu i zaštitu objekata, prijevoza novca i s JP „Grijanje“ Zenica vrijedan 59.927 KM.

Zanimljivo je to da je Ramo Isak, nakon općih izbora 2018. godine, postao dio vlasti u Zeničko-dobojske županije. On je tada bio predsjednik Županijskog odbora stranke A-SDA, koja će poslije promijeniti naziv u NES. Kao predsjednik KO A-SDA ZDK, Isak je odlučivao o sastavu Vlade ZDK.

Tada ministar postaje njegov sin Arnel Isak, a poslovi firme „Condor“ dolaze kao na traci.

99 ugovora ukupno je sklopila obiteljska firma Rame Isaka „Condor“ iz Zenice za period od 2. veljače 2018. do 1. studenog 2023. godine, objavljeno je na Portalu javnih nabavki.

Avaz.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk